Louhimon lastenkulttuuripalkinto Tuomo Kalliolle

Palkinnonjakotyöryhmä sekä palkittu seisovat rivissä hymyillen ja katsoen kameraan Pikkuprovinssin värikkäitä somisteita sekä Törnävänsaaren vehreää luontoa taustallaan.

Seinäjoen kaupungin Lastenkulttuurikeskus Louhimo on myöntänyt kuudetta kertaa lastenkulttuurin Lavain-kiertopalkinnon. Lavain on palkinto merkittävästä työstä lastenkulttuurin eteen. Palkinto myönnetään vuosittain lastenkulttuurin mahdollistajalle sekä lastenkulttuurin asemaa edistäneelle henkilölle.

Vuonna 2024 Lavain-palkinnon saajaksi on valittu kasvatustieteiden maisteri, muusikko ja Louhimon pitkäaikainen lastenkulttuurikoordinaattori Tuomo Kallio. Tuomo Kallio työskenteli Louhimolla sen alkuajoista, vuodesta 2006 lähtien vuoteen 2023 saakka. Kallio oli mukana valmistelemassa Louhimon ensimmäisiä projektirahoitushakemuksia. Hän toimi alkuvaiheessa bändisoitonohjaajana, jonka jälkeen luotsasi keskusta sen liittyessä valtakunnalliseen lastenkulttuurin toimijoita yhdistävään Taikalamppu-verkostoon sekä Suomen Lastenkulttuurikeskusten liittoon. Louhimon palkinnonjakotyöryhmä haluaa nostaa esiin Kallion merkittävän ja pitkäjänteisen työn vaikutuksen Seinäjoen ja Etelä-Pohjanmaan lastenkulttuurin edistämisessä. Palkinnon myöntöä puoltavat Kallion toiminta vaikuttavien rahoitushakemusten muotoilijana, joiden kautta tuhannet lapset ovat saaneet kosketuksen kulttuuriin esimerkiksi kulttuurikasvatussuunnitelmiin kuuluvien sisältöjen kautta. Vaikuttavat lastenkulttuurin kehittämishankkeet, tapahtumat ja Louhimon toteuttamat projektit ovat vuosien aikana mahdollistaneet lapsille ja nuorille osallistumismahdollisuuksia taide- ja kulttuurisisältöihin alueella.

Louhimolaisten kokemuksen mukaan lastenkulttuurin avainhenkilöt voivat olla taustatekijöitä, joita ei yleisissä keskusteluissa aina huomata. He tekevät työtä taustalla, ja toimivat tinkimättömästi lasten ja nuorten mahdollisuuksien parantamiseksi. Aiempina vuosina Lavain-palkinto on myönnetty mm. Kurikan eläkkeelle jääneelle kulttuuripäällikölle Maija-Leena Rosténille, Seinäjoen lapsiperheiden sosiaalipalveluiden Tupasvillan perhetyön vastaavalle perheohjaajalle Päivi Tulisalolle, sekä Musiikkiopiston apulaisrehtori Petri Välimäelle.

Vuoden 2024 Lavain-palkittava Tuomo Kallio on ollut suurten linjojen koordinoinnin lisäksi mukana kehittämässä lastenkulttuurikeskus Louhimon musiikkiin erikoistunutta toimintalinjaa rytmimusiikin ja bändisimulaattorikiertueiden kautta lasten tekemän elektronisen musiikin esiin nostamiseen. Kallio oli myös mukana Louhimon ja Seinäjoen Elävän Musiikin yhdistyksen kehittämässä Eskarifestarit-konseptin suunnittelussa. Festareita juhlittiin tänäkin keväänä satojen 6-vuotiaiden voimin Seinäjoella, Ilmajoella ja Kurikassa. ”Tuomon tekemä työ on ollut merkittävää Louhimon perustoiminnan vakiintumisen ja toiminnan rakenteiden kannalta. Hän on ollut loistava lastenkulttuurin kehittäjä paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti – viime vuosina myös kansainvälisiin suhteisiin laajentaen”, kommentoivat Louhimon palkinnonjakotyöryhmän edustajat.

Lavain-nimi muodostuu sanoista lastenkulttuurin avainhenkilö. Avaimen muotoinen teos on saarnista veistettyä eteläpohjalaista käsityötä. Avain symboloi ovien avaamisen lisäksi myös ratkaisukeskeisyyttä. Teoksen on suunnitellut Louhimolta Tanja Huuskonen ja käytännön toteutuksen on tehnyt muusikko ja kädentaitaja Marcus Hietanen.

Valokuva: Vesa Peltonen.

Kuvassa vasemmalta lukien: Lastenkulttuurituottaja Omar Zouiter, Lavain-palkittu Tuomo Kallio, lastenkulttuurikoordinaattori Tanja Huuskonen sekä taidekasvattaja Jarkko Salo.