AJANKOHTAISTA

Kontiainen – Tikkuvuoren päiväkoti

Seinäjoen kaupungin varhaiskasvatuksen
ELÄINYSTÄVÄT-YHTEISÖTAIDETEOS

Seinäjoen varhaiskasvatuksen lapset ja kasvattajat ovat valmistaneet eläinystäviä, joiden tekeminen on perustunut kohtaamiseen ja läsnäoloon.

Eläinystäviä on nähtävillä
· Virtuaalinäyttelyssä lastenkulttuurifestivaali Pikkuprovinssin YouTube-kanavalla sekä Seinäjoen kaupungin keskustan liikeyritysten ikkunoilla 10.5.2021-16.8.2021

Kuvat: Kristiina Peltoniemi

Kokolontti – Joupin päiväkoti

Kaneli-Kameli, ”Disko-Hirmeli” – Metsäkulman päiväkoti

 

SEINÄJOEN VARHAISKASVATUS SAI AVUSTUKSEN TASA-ARVON JA HYVINVOINNIN EDISTÄMISEEN

Ideoiden lähteellä

Taidetta ja kulttuuria on kehitetty aktiivisesti Seinäjoen varhaiskasvatuksessa vuodesta 2008 lähtien. Varhaiskasvatuksen ja kulttuuripalvelujen vuosia kestäneessä yhteistyössä on hyödynnetty monipuolisesti eri kulttuuritoimijoita. Kehittämisen tuloksena on syntynyt Taiturin taidetoiminta, joka on osa kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelmaa. Seinäjokisella kulttuurisella innovaatiolla on lasten hyvinvoinnin edistämisessä merkittävä vaikutus varhaiskasvatuksen arkeen. Toiminta juurruttaa varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteet lapsen arkipäivään taiteen ja kulttuurin keinoin huomioiden lapsen tuen tarpeet, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden. Yhtenä tavoitteena on, että taide ja kulttuuri muuttuvat päiväkotien arjessa satunnaisuudesta päivittäiseksi toiminnaksi.

Taiturin kehykset

Seinäjoen kaupungin varhaiskasvatus sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä valtionavustuksen lasten tasa-arvon ja hyvinvoinnin varmistamiseksi taiteen ja kulttuurin keinoin. Avustussumma oli 668 638 euroa 1.8.2020-31.12.2021 ajalle. Valtionavustuksella palkattiin lisähenkilöstöä 7 varhaiskasvatuksen opettajaa ja 7 hoitajaa työskentelemään päiväkotien lapsiryhmissä. Tähtitaiturit työskentelivät kaupungin kaikissa 29 päiväkodissa eli hanke saavuttaa noin 2300 alle 6-vuotiasta lasta ja 550 kasvattajaa. 

Tähtitaiturit jalkautettiin kentälle syventämään taiteen ja kulttuurin keinoin varhaiskasvatussuunnitelman ja kaupunkistrategian mukaisesti lapsen oppimisen ja hyvinvoinnin edistämistä. Työtä luotsaavaan ohjausryhmään kuuluvat lastenkulttuuripedagogi Anne Lähdesmäki, kuvataideopettaja Virpi Timonen, sekä varhaiskasvatuksen aluejohtajat Eija Ikola ja Kirsi-Maria Oivanen, joka toimii myös hankkeen suunnittelijana. 

Tähtitaivas, Maapallomme ja Katsaus tulevaisuuteen

Taiturin taidetoimintaan on luotu kolmen toimintakauden suunnitelma, alkaen syksystä 2020 päättyen 2021 vuoden loppuun. Taiturin teemat ovat Tähtitaivas – toivo, kauneus ja rohkeus (syksy 2020), Maapallomme – yhteisöllisyys, lämpimiä asioita (kevät 2021) ja Katsaus tulevaisuuteen – unelmia ja mahdollisuuksia (syksy 2021). Päiväkodit osallistuvat näiden teemojen synnyttämiin prosesseihin myös yhteisötaideteosten merkeissä. 

Taidetoiminnan teemoja täydennetään eri taiteen alojen koulutuksilla. Taiturin teemoja voi käyttää päiväkodeissa toiminnan lähtökohtana ja innoittajana. 

Taituruus arjessa

Tähtitaiturit työskentelevät draaman, musiikin, sanataiteen, sirkuksen, tanssin ja liikkeen, visuaalisten taiteiden ja arkkitehtuurin menetelmin yhdessä taiteilijoiden, päiväkotien esimiesten ja kasvattajatiimien kanssa. Pääosassa on jokainen lapsi yksilönä. Yhdessä lasten kokemuksista ideoidut aiheet, kiinnostuksen kohteet, näkökulmat, keksinnöt yms. luovat pohjan prosesseille. 

Taituruuteen kuuluvat nähdyksi ja kuulluksi tuleminen, kunnioitus, läsnäolo, itsetuntemus, avoimet vuorovaikutussuhteet ja kiireettömyys. 

Lapsen avonaiset kämmenet ylhäältä päin, hänen omasta perspektiivistä, kuvattuna. Käsissä mustaa väriä ja värikästä glitteriä, jota valunut myös maahan.

Tähtipölyä päiväkodin arjessa. Kuva: Marika Hirsimäki

Tähdenlentoja kuvaava lasten tekemä taideteos.

Tähdenlentoja Seinäjoen kaupunginteatterin ikkunoissa. Kuva: Virpi Timonen

 

Universumia kuvaava lasten tekemä taideteos.

Universumi Seinäjoen kaupunginteatterin ikkunoissa. Kuva: Virpi Timonen

 

 

TAITURI-SANOMAT

ValotON 2020: Kohtaamisia ja tarinoita – juuret perinteessä, katse tulevaisuudessa
Taide- ja kulttuuripäiväkoti Saima & Virpi Timonen.

Saima-päiväkodin lapset matkasivat Kivipuroon tutustumaan sen asukkaisiin ja juttelemaan mielenkiintoisista asioista. Sukupolvien välinen yhteys rikastutti molempien elämää. 3-6-vuotiaiden ja ikäihmisten kohtaamisista syntyi kuvia Pehtoorintuvan ikkunoihin. Kuvista voi lukea tarinoita ja nähdä minkä näköinen kertoja on kyseessä. 0-3-vuotiaat toteuttivat yhteistyössä ikäihmisten kanssa ryhmäkuvan, josta voi aistia yhdessä tekemisen mukavuuden.

”Lapsuus oli yksinäistä, kun olin ainut lapsi.” Liisa 90-v.
Haatatteli ja piirsi Jeela

 

 

”Lapsena minulla oli palloja, nukkeja ja sukset. Tykkäsin hiihtää. 12-vuotiaana olin Seinäjoen mestari, kilpahiihtäjä.” Alli 81-v.
Haastatteli ja piirsi Aleksi

 

 

 

 

 

”Paimenessa piti olla joka toinen päivä. Veli oli aina sitten sen toisen päivän.”  Taimi 80-v.
Haastatteli ja piirsi Elli H.

 

 

 

 

”Sain jo pienenä lypsää lehmiä. Tunsi itsensä niin isoksi tytöksi jo. 12-vuotiaana voitin hiihdossa naisten mestaruuden Peräseinäjoella.  Leluista muistan kärryn, jolla lykättiin toisiamme ja keinuhevosen.” Aili 70-v.
Haastatteli ja piirsi Linne

 

 

”Johonkin naapuriin keräännyttiin katsomaan tv:tä, koska joka paikassa ei ollut.
Meillä oli puhelin, koska isä oli kunnalla töissä, mutta kaikissa taloissa ei ollutkaan puhelinta. Mulla oli kissa, Niku, lemmikkinä, ennen kun tulin tänne.
Hevosiakin oli kotona ja lehmiä. Hevosilla ei saanut lapset ratsastaa- Ne olivat työhevosia.” Tuomo
Haastatteli ja piirsi Siiri

 

 

”Meillä oli vahtikoirana Suomenpystykorva.
Olin maatilan poika ja isä kuoli kun olin pieni.” Ahti
Haastatteli ja piirsi Erik

 

 

”Lempilelujani lapsena olivat legot ja nukke, jolla oli vaaleat pitkät hiukset.
Lempiruokiani olivat keitot, ohraleipä, pulla ja viinerit.” Marjo 56-v.
Haatatteli ja piirsi Nooa

 

 

”Pidin kaikista ruuista.
Minulla oli kotona lehmiä, hevonen, ja varsoja. En ratsasta enää.” Annikki
Haastatteli ja piirsi Seela

 

 

 

”Lapsena lelut tehtiin itse. Metsästä haettiin käpyjä ja muita tarvikkeita, joista tehtiin itse leluja.
Rakastin eniten kuvaamataidon opettajaani koulussa. Piirsin, maalasin ja muovailiin innokkaana. Minusta tulikin kuvaamataidon opettaja.” Maija 94-v.
Haastatteli ja piirsi Oliver