5. luokka

Museoretket

Museoretkillä opitaan paikallisesta historiasta

Seinäjoen museoiden museoretket tutustuttavat oppilaita omaan kotiseutuun ja sen historiaan.

Kulttuurimatkaan sisältyy tänä vuonna 5. luokille Aallon arkkitehtuuria ja vapaaehtoista maanpuolustusta Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museossa. Vaihtoehtoisesti voitte tutustua Lotta Svärd -järjestöön verkkonäyttelyn avulla: https://tarinasoitin.fi/eplotat

Etelä-Pohjanmaan museo on vuonna 2021 suljettu, mutta sen sijaan voitte tutustua museoon vaikka pelaamalla. Tervetuloa Liinamaahan –pelissä voit tutustua Liinamaan pihapiiriin ja entisajan askareisiin. Parhaiten pelaaminen käy verkkoselaimella. https://simmer.io/@Seinajoenmuseot/liinamaa

Museoretkiä järjestetään syys- ja kevätlukukauden aikana. Museo lähettää kouluille tarkemmat tiedot sisällöistä, ajankohdista ja ilmoittautumisesta.

Lisätietoja: museot@seinajoki.fi, p. Suojeluskunta- ja lottamuseo 06 416 2734

Arkkitehtuurikasvatus

5. luokat tutustuvat omatoimisesti omaan lähiympäristöön, Alvar Aaltoon ja Aallon tuotantoon.

Kouluilla järjestetään syksyn ja kevään aikana arkkitehti Mia Kellberg-Hakalan ohjaamat luokkakohtaiset arkkitehtuurityöpajat. Työpajoissa suunnitellaan ja toteutetaan puupalikoista kaupunki valmiille karttapohjalle. Työpajaan liittyy opettajille lähetettävä ennakkomateriaali, joka käydään läpi joko ennen työpajaa tai sen jälkeen.

Kokonaisuuteen kuuluu arkkitehtuurikasvatuksen esite, joka sisältää arkkitehtuuriin liittyviä tehtäväehdotuksia sekä hyödyllisiä linkkejä erilaisiin arkkitehtuurikasvatuksen materiaaleihin. Tehtävät tarjoavat käsiteltäviä aiheita moniin eri oppiaineisiin. Ne sopivat myös monialaisten oppimiskokonaisuuksien ja ilmiöpohjaisen opetuksen toteuttamiseen.

Esite: 5. lk arkkitehtuurikasvatus (pdf. 490 kt)

Kulttuuripalvelut tuottaa arkkitehtuurikasvatuksen sisältöjä yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon, Seinäjoen oppaiden, Aalto-kaupunkien verkoston ja muiden arkkitehtuurialan toimijoiden kanssa.

Sanataide

Kirjaston ja koulun yhteistyösuunnitelmaan sisältyy kirjavinkkaus kaikille Seinäjoen viidesluokkalaisille. Vinkkaustunti toteutetaan joko kirjastossa tai koulussa.

Koulukino-elokuva

Yhteistyössä Koulukinon suoratoistopalvelun kanssa järjestetään 5. luokille mahdollisuus katsoa kouluilla elokuva Vedenneito. Ajankohta syys-lokakuun vaihde. Tarkemmat tiedot ja ohjeet lähetetään 5. luokkien opettajille.

Katso myös valtakunnallinen elokuvaviikko kohdasta 3. luokat.