KATSEET KOHTI KALEVAN NAVETTAA

Lastenkulttuurikeskus Louhimo muuttaa Rytmikorjaamolta Itikanmäelle rakentuvaan taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navettaan. Muutto uusiin tiloihin tapahtuu vuoden 2020 alkupuolella.
Lisää tietoa talosta ja raksasta löytyy Kalevan Navetan Facebookista: https://www.facebook.com/kalevannavetta
Louhimon tilannekatsaukset remontin kulusta.

 

TUOMO KALLIO
Lastenkulttuurikoordinaattori, Louhimo

Kuva: ISLE Art Industries/ Visio creative

Seinäjoen upea lastenkulttuurikeskus Louhimo antaa tilannekatsauksen remontin kulutusta! Mitä kuuluu Kalevan Navettaan, lastenkulttuurikoordinaattori Tuomo Kallio?

”Tällä hetkellä Louhimolla on pohdinnassa mitkä kaikki lastenkulttuurisisällöt tullaan siirtämään Kalevan Navettaan. Alustavasti on puhuttu, että Eskarifestarit 2020 olisi Louhimon ensimmäinen tuotanto uusissa tiloissa. Olisi kunnia-asia tuoda kaupungin kaikki eskarit Navetalle taiteen pariin. Louhimon perustyönä säilyy kouluyhteistyö lasten omilla kouluilla, mutta etenkin eri kokonaisia lastentapahtumia ja työpajatyöskentelyä tullaan Navetalla varmasti näkemään.

Tilaratkaisut tuovat mahdollisuuksia myös uuteen sisällöntuotantoon. Louhimolla ei ole aiemmin ollut kahta toimistotilaa lukuun ottamatta omia tiloja. Kalevan Navettaan tuleva soittotila ja sen vieressä oleva äänitarkkaamo mahdollistavat erilaisten äänitysten tekemisen. Soittotila on myös sen kokoinen, että siellä voi järjestää vaikka pieniä konsertteja. Soittotilassa kiinteänä oleva videotykki mahdollistaa kevyitä av-tuotantoja. Soittamiseen ja työpajatoimintaan tilat on suunniteltu, mutta pienelle väkimäärälle voi esittävää taidetta järjestää. Ajatuksissamme on intiimejä 20-30 hengen tapahtumia.

Myös isompi esitystila auttaa uusien sisältöjen toteuttamista. Sali vetää muutaman sata henkeä ja on jo monen Navettaan muuttavan toimijan sisältösuunnitelmissa. Louhimon kannalta parhainta on, että tilaan pääsee suoraan oman toimiston ovesta. Tilassa tullaan taatusti näkemään esittävää taidetta laajasti. Yhdessä tekeminen tuntuu olevan Kalevan Navetan johtoajatus. Yhteiskäyttöön tulee myös soittotila, sillä sen hallinnoinnista vastaavat lastenkulttuurikeskus Louhimo yhdessä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa. Ehkä kaikista eniten odotan juuri yhteistyötä Navetan toimijoiden välillä. Tietenkin myös Louhimon toinen toimintakärki sirkus saa uutta puhtia esitystilan ratkaisuilla kuten esitystilan aluejoustavaan lattia, tilan korkeus sekä kattoon suunnitellut sirkuskiinnityspisteet.

Louhimon tavoitteena on tehdä talossa saavutettavaa lastenkulttuuria. Laadukkaasti ja ammattimaisesti tuotetut lasten ja nuorten taide- ja kulttuuripalvelut tukevat lapsen ja nuoren persoonallista kasvua, tietoisuutta ja kulttuurillista osallisuutta. Tavallisen mahtavia hommia on tiedossa Suomen parhaalta lastenkulttuurikeskukselta! ”

Lastenkulttuurikeskus Louhimo ’n lisäksi Kalevan Navettaan muuttaa Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluiden muu toiminta: Seinäjoen taidehalli ja kulttuuritoimisto, Taito Etelä-Pohjanmaa ry / Taito Shop Rustoopuori, Käsityö- ja muotoilukoulu Näppi, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia Seinäjoki sekä Seinäjoen kansalaisopisto puu- ja metallityön verstaat. Talo avautuu yleisölle helmi-maaliskuussa 2020.

 

TANJA HUUSKONEN
Taidekasvattaja, Louhimo

Kuva: Katariina Vestergård

Talon vanhaan lämpökeskukseen rakentuu soittotila ja Hugo-salia taivutellaan sirkustoimintaan! Mitä kuuluu Kalevan Navettaan, lastenkulttuurikeskus Louhimon taidekasvattaja Tanja Huuskonen?🌱

Katselen kohti Hugo-salin kattoa. Siirtelen silmiäni upeissa, vanhoissa hirsirakenteissa ja tunnelmoin tilan laajuutta kaikkiin suuntiin. Näen Kalevan Navetan salin monet mahdollisuudet esitys- ja tapahtumakäytössä, sekä esimerkiksi esittävän taiteen ammattilaisten harjoitustilana päiväsaikaan.🌱

Suunnittelutyö on tällä hetkellä käynnissä yhteistyössä rakentajien kanssa siitä, miten kattoon tulevat sirkuskiinnityspisteet voidaan asemoida niin, että ne palvelisivat tilassa sekä esitys- että harjoituskäytössä. Hugo-sali on ollut minulle alusta alkaen suuri inspiraation lähde, sillä Louhimolla ja toteuttamallani sirkustoiminnalla ei ole aiemmin ollut omia tiloja. Olen vienyt muiden sirkusohjaajien kanssa sirkustyöpajoja ja -kerhoja kouluille sekä päiväkoteihin. Nyt tämän kiertävän sirkustoiminnan lisäksi saamme Kalevan Navetasta kiinteän tilan, johon voimme kutsua lapsia, nuoria ja oikeastaan ihan kaiken ikäisiä nauttimaan sirkusesityksistä sekä kokeilemaan sirkustoimintaa itse. 🌱

Lastenkulttuurikeskus Louhimolla työskentelemme tuottamalla lapsille ja nuorille laadukkaita taide- ja kulttuuripalveluja sekä tekemällä heidän kanssaan taidetta ja kulttuuria. Merkittävä uusi tila Hugo-salin lisäksi taidekasvatuksen näkökulmasta on Kalevan Navetan alakertaan valmistuva soittotila Kammio, sekä sen yhteydessä sijaitseva äänitarkkaamo. Tilat mahdollistavat soittamiseen ja musiikin tekemiseen liittyvän työskentelyn, äänitysten ja pienten esiintymistilaisuuksien toteuttamisen. Soittotilassa tullaan varmasti kuulemaan musiikkia tyylilajeista toiseen, elektronisesta musiikista metallin kautta kansanmusiikkiin. Kammio on moniääninen soitto- ja harjoitustila kaikelle musiikille!🌱